Fundaţia Orbán este o organizaţie regională devotată salvării de vieţi, protejării drepturilor şi construirii unui viitor mai bun pentru copiii cu dizabilităţi multiple în nevoie sau părăsiţi de părinţii lor.
Luna mai a fost încărcată atât în activităţi, cât şi în emoţii, deoarece alături de ziua deschisă ”Cu inima deschisă”, ne-am pregătit cu entuziasm pentru Festivalul de teatru pentru copii ”Să jucăm împreună!” organizată pentru a XXII-a oară. Anul acesta gazda evenimentului a fost Şcoala Generală Fülöp Áron din Feliceni. Echipa Fundaţiei Orbán participă la acest eveniment de mai mulţi ani.

Acum am pus pe scenă opera lui Wass Abert intitulată Povestea pădurii, utilizând tehnici de pantomim, non-verbale, cu ajutorul muzicii şi al unui decor fabulos. Echipa noastră a păşit pe scenă în data de 18 mai la ora 16.00. Am văzut o serie de reprezentaţii emoţionante, iar la sfârşit am obţinut din nou premiul special al publicului şi al juriului, reuşită pentru care copiii, adulţii, angajaţii şi conducătorul unităţii au lucrat împreună cot la cot.

Considerăm, că participarea noastră din an în an la acest festival este deosebit de importantă, deoarece copiii sănătoşi se întâlnesc cu copiii şi tinerii noştri cu dizabilităţi, ne pot cunoaşte mai bine, creându-se astfel o şansă reală pentru realizarea incluziunii dar şi o şansă pentru diseminarea mesajului nostru: cu sprjinul adecvat, oricine poate depăşi obstacolele.

Din păcate, fundaţia noastră se întâlneşte cu foarte multe concepţii greşite privind persoanele cu dizabilităţi. Mulţi nici nu ştiu ce înseamnă semnul dizabilităţii sau cu ce se ocupă Fundaţia Orbán, ce rol are în viaţa de zi cu zi a persoanelor cu dizabilităţi şi a membrilor de familie ale acestora. De mult timp aveam de gând să organizăm o asemenea zi deschisă, în care să facem cunoscută activitatea noastră, viaţa noastră de zi cu zi, succesele noastre şi fireşte, greutăţile pe care le întâmpinăm.

În 17-18 mai, anul curent, am reuşit să ne realizăm planul. Am trimis invitaţii, iar cu ajutorul mass-mediei am încercat să transmitem peste tot vestea evenimentului „Cu inima deschisă!”, la care toată lumea era binevenită. Vizitatorii noştri au sosit într-adevăr „cu inima deschisă”, ştiind că nu e de ajuns numai să priveşti, trebuie să şi vezi, să fii sensibil, pentru că tinerii şi copiii de la noi nu sunt bolnavi, doar mult mai sensibili la lumea exterioară.

În cele două zile ne-au vizitat specialiştii altor organizaţii non-guvernamentale, elevii liceului pedagogic din oraşul nostru, funcţionari publici şi responsabilii lor de presă precum şi persoane fizice. Suntem convinşi, că efortul nostru este o reuşită, pentru că în acest fel am ajuns la persoane la care nu am putut ajunge până acum. De asemenea, succesul nostru se datorează şi faptului că am putut discuta probleme reale şi false legate de activitatea noastră şi de asemenea, am reuşit să ne arătăm.

Considerăm, că de asemenea programe avem nevoie şi în viitor şi vom încerca să le transformăm în tradiţii.

Fundaţia noastră are numeroşi vizitatori, care sosesc fie în mod regulat, fie cu scopul de a face cunoştinţă cu noi. Periodic, ne vizitează şi elevii din şcolile oraşului nostru, care ne bucură inima aducându-ne fructe sau lucrând împreună cu noi.
O asemenea ocazie a fost cea din Martie, când musafirii noştri au fost elevii din clasa pregătitoare a Şcolii Generale Tompa László, însoţiţi de doamna învăţătoare şi director adjunct al şcolii, Imre Ildikó. Această ocazie a fost şi mai fericită pentru noi, deoarece printre membrii grupului am regăsit un băieţel care a beneficiat de serviciile fundaţiei noastre. După o scurtă sesiune de prezentări, copiii au pregătit împreună felicitări pentru 8 martie. Am cântat împreună, iar la sfârşit am avut parte de popcorn-ul bine meritat. După această vizită, ne-au invitat şi ei la şcoala lor, unde sperăm să ajungem, având convingerea, că în acest fel se pot pune bazele convieţuirii între copiii sănătoşi şi cei cu dizabilităţi. Fotografiile făcute cu ocazia acestei vizite se pot vedea în Galerie.
Contactaţi-ne
office@orban.ro
tel: 00 40 744 248 589
fax: 00 40 266 212 300

Odorheiu Secuiesc 535600
str. Morii nr. 8
Romania