Az Orbán alapítvány egy regionális szervezet, akik elkötelezettek az életmentésben, a jogvédésben és egy jobb jövő építésében a szükségben levő vagy szüleik által elhagyott, halmozottan sérült gyerekek számára.
A májusi hónap mozgalmas és eseménykeben gazdagnak bizonyult az alapíványunk számára, hiszen a Nyitott szívvel nyílt napunk mellett izgatottan készültünk a XXII. alkalommal megszervezett Játsszunk együtt! Gyermekszínjátszó Fesztivál- ra, amely a felsőboldogfalvi Fülöp Áron Általános Iskolában került megrendezésre. Az Orbán Alapítvány színjátszó csapata már több éve, hogy részt vesz ezen a találkozón.

Idén Wass Albert: Mese az erdőről művét dolgoztuk fel zenés, nonverbális, pantomimes technikák, gyönyörű díszlet segítségével. Kis csapatunk május 18-án, délután 16 órakor lépett szinpadra. Számos megható dalt, játékot követően ismét elnyertük a közönség, továbbá a zsűri különdíját. A díj elnyeréséért gyerek, felnőtt, dolgozó, vezető egy szívvel - lélekkel, kéz a kézben dolgozott együtt.

Fontosnak tartjuk minden évben részt venni ezen a fesztiválon, hiszen az egészséges gyerekek találkozhatnak az akadályozott gyerekeinkkel, fiataljainkkal, jobban megismerhetnek minket, esély teremtődik az inklúzió megvalósulására, mindemellett arra is, hogy megmutassuk: az akadályokat kellő támogatással bárki képes leküzdeni.

Sajnos alapítványunk napjainkban még mindig rengeteg tévhittel szembesül a sérült embereket illetően. Sokan most sem tudják, hogy mit takar egy akadályozottsági jelző, hogy az Orbán Alapítvány milyen munkát lát el a sérült emberek és családtagjaik, valamint a környezetük mindennapi életében. Régóta célunk volt egy nyílt nap megszervezése mely keretében megismertetnénk mindenkit a tevékenységeinkkel, a mindennapjainkkal, a sikereinkkel és természetesen a nehézségeinkkel egyaránt.

Idén május 17-18 - án sikerült megvalósítanunk tervünket. Meghívókat küldtünk szét, továbbá a média segítsége által kísérletet tettünk mindenkihez eljuttatni a „Nyitott szívvel!” esemény hírét, melyre mindenkit szeretettel vártunk. Látogatóink nyitott szívvel jöttek, hiszen nem elég nézni, hanem látni is kell, érzékenynek kell lenni, ahogyan a nálunk lévő fiatalok nem betegek, csupán érzékenyebbek a világ felé.

A két nap során ellátogattak hozzánk más egyesületek szakemberei, városunk tanítóképzős diákjai, közhivatalnokok és sajtóreferenseik, magánszemélyek. Törekvésünket sikeresnek véljük, mivel olyan személyekhez is „eljutottunk”, akikhez eddig talán nem, valós és valótlan információkat beszélhettünk ki, megmutathattuk magunkat.

Úgy érezzük máskor is szükség van hasonló mozgalmakra, vagy akár ennek a hagyománnyá tételére.


Alapítványunkat számos ember látogatja: ki rendszeresen- ki pedig ismerkedés céljából. Időről időre eljönnek hozzánk városunk iskoláinak tanulói is, akik hol gyümölccsel, hol egy kis közös munkával örvendeztetnek meg minket.
Ugyancsak ilyen alkalom volt a márciusi, amikor a Tompa László Általános Iskola előkészítő osztályát láttuk vendégül, Imre Ildikó tanítónő-aligazgatónő kíséretében. Ez az eset még örömtelibbnek bizonyult számunkra hiszen egy, egykor nálunk élő kisfiú szintén a csoport tagjai között volt. Rövid ismerkedést követően a gyerekek közös képeslapot készítettek március 8-ra. Volt együtt éneklés, valamint a végén a munka meghozta jól megérdemelt gyümölcsét, azaz ez esetben pattogatott kukoricáját. Látogatásuk végén ők is elhívtak minket magukhoz, ahova reméljük eljutunk, s ez csupán a kezdet lesz, valamint egy hosszú út újabb mérföldköve a sérült - egészséges gyerekek együtt élésének. A látogatás alkalmával készült képeket a galériában lehet megtekinteni.